Skip to main content
Firma rafael Rosés

Parròquia de Sant Pere de Masnou


Pel seu interès reproduïm a continuació una carta de l'autor, Don Rafael Rosés Rivadavia, redactada amb motiu de la restauració del baptisteri de "Sant Pere" de Masnou en 2010, on de la seva pròpia mà deixa constància, tant dels treballs escomesos com de les emocions suscitades per tal labor.
*Nota de l'editor

! Qui m'anava a dir que després de 50 anys tornaria a pintar el Baptisteri de l'església de Sant Pere del Masnou!

Tot va començar l'any 1958 amb Mossèn Sabater, quan ens va proposar pintar un complex treball sota la simbologia del baptisme. Amb el seu assessorament i total complicitat va sorgir tota una narració bíblica. Recordo que va ser un gran projecte pintat a l'encàustica amb molta embranzida, moltes hores de dedicació i molta il·lusió. Al cap de 50 anys, Mossèn Felipe ens va proposar tornar a pujar a les bastides i tornar a una època pictòrica i unes vivències gairebé oblidades amb la restauració del Baptisteri, el vaig agafar amb la mateixa il·lusió i dedicació que l'any 1958. A pesar que aquesta vegada no m'ha pesat el treball sinó els anys.

Ha estat un treball gairebé miraculós on, la intervenció i la col·laboració de la meva dona, la meva filla i la meva neta formant un equip familiar ha estat un suport molt important.

L'aigua és el símbol de la puresa i de la vida, tot el baptisteri gira al voltant d'aquesta idea. Si fem un recorregut visual, en primer lloc entrem per les catacumbes cristianes amb símbols i cites en llatí que identificaven als primers cristians, en el sostre voltat està representat l'any litúrgic amb les quatre estacions.

Continuem caminant i trobem en el sòl un preciós mosaic amb la representació d'un vaixell amb les veles a tot vent i els peixos com a símbols cristians que ens conviden a entrar en el baptisteri.

Un espai magnífic s'obre al nostre voltant amb una sèrie de representacions pictòriques sota el significat del baptisme. Aixequem la vista i trobem una petita cúpula la més alta del baptisteri i en ella pintada la Santíssima Trinitat. A baix una gran cúpula presenta quatre àngels, representant: la temprança, la prudència, la fortalesa i la justícia. Baixem la vista i veiem les quatre petxines amb els quatre evangelistes. A baix una gran pintura mural ens presenta el pecat original i darrere una altra gran pintura mural representa el baptisme de Jesús per Sant Joan Baptista.

Seguint el recorregut visual, una altra gran cúpula amb quatre àngels porten els atributs del baptisme: la sal, els olis, la túnica i el ciri que representa la llum. Sota aquesta gran cúpula un gran mural amb dos cérvols que simbolitzen la pau, beuen aigua de Crist que raja de la creu. L'aigua dona vida, dos arbres ho representen, un frondós i un altre sec i mort. Dos murals a l'esquerra i a la dreta, un amb el diluvi universal l'arca de Noè i en l'altre mural la Immaculada amb el lliri completen tota la lectura visual del baptisteri.

La magnífica vidriera de sis metres quadrats, representa les virtuts teologals: la fe, l'esperança i la caritat, en la part superior estan representats els dons de l'Esperit Sant.

Rafael Rosés

1958
2010

Treballs de 1958

Imatges de la Restauració de 2010